” Kovász Vekker Óra” !!
Gyula Béres, 2015. július 19., 8:23
A kovászos kenyeret összeállítjuk és még só nélkül ki veszünk belőle 25 dkg- ot, amiben lehetőleg csak kovász lisztek és kellő víz legyen,
– Az alaposan átgyúrt tésztát egy befőttes üvegbe rakjuk és félre tesszük a pultra. Teszünk rá egy szint jelző gumit csíkot stb !! !! –
-A kenyeret szokásainkhoz híven be fejezzük és kelesztő edénybe tesszük. Közben az üvegben a tésztánk keleget és ha a behelyezett mennyiség duplájára meg kelt vagy kicsit nagyobbra akkor lehet a kenyerünket a sütőbe tenni !
Ezzel a módszerrel nagyon nagy biztonsággal meg lehet határozni a kenyér tésztánk keltségi állapotát.
—- Ha az üvegbe lévő tésztánk meg kelt teljes mértékben az az a maximális térfogatot elérte lehet a hűtőbe tenni és ez lesz a sütésünk következő kovásza !!
–Célszerű sima hengeres üveget választani erre a célra és nem cirádásat mert akkor pontosabban fog járni a tészta vekkerünk !!
— Így a vekkerünk minden sütésnél együtt fog ketyegni a kenyér tésztánkkal mert mindkettő számára azonosak lesznek a kelesztés feltételének összes körülménye !!
–Bárhol kelesztjük a kenyerünket ha a Tészta Vekkert mellé tesszük működik a módszer !! -Akár a hűtőben is !! Szeretném kiegészíteni azzal hogy a tésztába a vekker miatt a sót célszerű utólag oldott állapotban be vinni !! a Sütendő kenyeret nem a teljes víz menyiségével kevertjük be meghagyunk 0,5 dl és ebben a szükséges sót fel oldjuk és sokkal könnyebb bedolgozni a tésztába a sót !!-