A Nagyi Kovászos Kenyere

Egyszerű kovászos kenyér készítése A Nagyi Sűrű Kemény Kovászától a kész kenyérig !

Egyszerű kovászos kenyér készítése .

Az első lépés 0,8 l befőttes üvegünket le mérjük és a súlyát rá írjuk és utána az üvegben teszünk —- 15 dkg rétes lisztet vagy félfogóst —1,5 dl langyos vizet és –1 dkg kefírt !! —És alaposan el keverjük. –és meleg helyre tesszük de ne legyen csak kéz meleg az üveg

— Megvárjuk türelemmel míg az üvegben lévő keverék tökéletesen ki fejlődik, be fejeződik a térfogat növekedés , ami várhatóan másfél nap. —–Ha befejeződött a térfogat növekedés utána —10 dkg kovászt hagyunk az üvegünkbe és adunk hozzá —0,8 dl vizet és— 15 dkg rétes lisztet ismét Az üvegen kívül célszerűbb össze gyúrni gombóccá és úgy kell vissza tenni az üvegbe. –Azért kell csökkenteni a mennyiséget mert nem fog elférni az üvegbe. — A kivett menyiséggel már süthetünk palacsintát.

12 óra elteltével várhatóan kemény kovászt kapunk ,vagy hamarabb , amivel lehet sütni. Elő tésztával.

A KENYÉR KÉSZÍTÉSE. Elő tészta —-3,5 dl langyos víz, benne 10-15 dkg kovász elmosva, és hozzá 15 dkg kenyérliszt BL80 .+egy evőkanál sikér. — a sikér elmaradhat ha jó minőségű a liszt. De 90 százalékához a liszteknek szüksége van rá !

Ezeket a hozzávalókat alaposan elkeverni és melegen tartani egy zárt fóliazsákba rakott tálban. míg meg nem kel. De nem szabad túlkeleszteni inkább kevésbé keljen meg. Várhatóan 3-5 óra — Célszerű sütőben 1-3 percig melegíteni hogy a kovászunk kéz meleg legyen mert akkor sokkal gyorsabb a folyamat.

Utána mehet hozzá a 35 -40 dkg liszt és végül só.- A sót célszerű pici vízben fel oldani . – Utána alapos dagasztás. Dagasztás után 2-3×10 percenként át mozgatás lazán átgyúrás közben pihi, a harmadik után hajtogatás formázás és kelesztés a sütőedényben. Ha megkelt — sütés. De ha a tésztánk már kellően ki alakult akkor elég egy pihenés is főleg aki géppel dagaszt. — Nagy melegben nem kell elő tészta egyből lehet mindent össze állítani és dagasztani. kicsit tovább tart a kelesztés. –A kelesztési idő a tészta hőfokától függ. Minél melegebb a tészta annál rövidebb a kelési idő. Lehet a hőfoka akár 30 -32 fok is de több ne legyen. Ezt a sütőbe történő melegítéssel érjük el Úgy hogy a sütőt pár percre be kapcsoljuk . — Ha meg emeljük a mennyiségeket 1 dl víz 15 dkg liszttel akkor a 25 dkg tésztát is kivehetjük kovász vekkernek,az első dagasztás után még a só hozzáadása előtt. A vekkeres üvegre tegyünk egy befőttes gumit szint jelzőnek. — A sütőbe való betolást a kovász vekkerrel kell meghatározni. Ha a vekkeres üvegben duplájára kelt a tészta mehet a sütőben. — A vekkerben maradt kovász lesz a következő kenyerünk alapja — A sütés lehet lemezen  tető cserépen ,samott  lapon, lábasban fedő alatt vagy jénaiban fedő alatt a fedőket 20-25 perc után le kell venni és ki is lehet venni az edényből és készre kel sütni. A fedő nélküli sütésnél fém edénybe kevés vizet teszünk be hogy a kellő gőzt biztosítjuk az első 20 percben utána ki vesszük a sütőből .   –Mindez részleteiben is megtalálható a  A Nagyi Kovászos Kenyere Facabook lapon a fájlok alatt. –NSKK alatt a kovász — Egyszerű  kovászos kenyér – és a kovász vekker külön!                                                                                                                                      Bl 2Bl 3BL 4BL 5BL 6BL 1

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ica Barcsai Ferencné says:

    Megosztottam,mert nem mindegy, milyen kenyeret eszünk! S nem utolsó sorban,igazán segítőkészen állnak a csoportban a kezdő kenyér sütőkhöz.Én ebben a csoportban tanultam meg a kovásszal való sütést,pedig több csoportban is tájékozódtam. Itt nincs áskálódás,a többi csoport lejáratása,/mert azt is tapasztaltam!!/,ezért maradtam ennél a csoportnál. Sokat köszönhetek Béres Gyulának,és a többi társamnak is!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!