A Nagyi Kovászos Kenyere

” Kovász Vekker Óra” !!–Segít meg határozni mikor van meg kelve a tészta és mikor kell a sütőbe tenni !

” Kovász Vekker Óra” !!
Gyula Béres, 2015. július 19., 8:23

A kovászos kenyeret összeállítjuk és még só nélkül ki veszünk belőle 25 dkg- ot, amiben lehetőleg csak kovász lisztek és kellő víz legyen,
– Az alaposan átgyúrt tésztát egy befőttes üvegbe rakjuk és félre tesszük a pultra. Teszünk rá egy szint jelző gumit csíkot stb !! !! –
-A kenyeret szokásainkhoz híven be fejezzük és kelesztő edénybe tesszük. Közben az üvegben a tésztánk keleget és ha a behelyezett mennyiség duplájára meg kelt vagy kicsit nagyobbra akkor lehet a kenyerünket a sütőbe tenni !
Ezzel a módszerrel nagyon nagy biztonsággal meg lehet határozni a kenyér tésztánk keltségi állapotát.
—- Ha az üvegbe lévő tésztánk meg kelt teljes mértékben az az a maximális térfogatot elérte lehet a hűtőbe tenni és ez lesz a sütésünk következő kovásza !!
–Célszerű sima hengeres üveget választani erre a célra és nem cirádásat mert akkor pontosabban fog járni a tészta vekkerünk !!
— Így a vekkerünk minden sütésnél együtt fog ketyegni a kenyér tésztánkkal mert mindkettő számára azonosak lesznek a kelesztés feltételének összes körülménye !!
–Bárhol kelesztjük a kenyerünket ha a Tészta Vekkert mellé tesszük működik a módszer !! -Akár a hűtőben is !! Szeretném kiegészíteni azzal hogy a tésztába a vekker miatt a sót célszerű utólag oldott állapotban be vinni !! a Sütendő kenyeret nem a teljes víz menyiségével kevertjük be meghagyunk 0,5 dl és ebben a szükséges sót fel oldjuk és sokkal könnyebb bedolgozni a tésztába a sót !!-cSÖRGÖTT A V

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. 1kg liszt 6,5 dl folyadékból lehet kenyeret sütni a 25 dkg wekkerrel .

  2. 1kg liszt és 6,5 dl folyadék De A Nagyi Kovászos kenyere F csoportba sok sok dologra választ lehet kapni .

  3. Erzsebet Nyaradi says:

    25dkg vekker menyi liszt es viz kell a
    kovetkezo kenyerhez

  4. Erzsebet Nyaradi says:

    25dkg vekker az ujab kenyerhez menyi liszt es viz kell

  5. László A Nagyi Kovászos Kenyere Facebook oldalon sokat lehet kérdezni olvasni ebben a témában

  6. Igen ha sokáig van a hűtőbe frissíteni kell ha szükséges több etetéssel is .

  7. László Dudás says:

    Ezek szerint a hűtőben lévő vekkert 3-4 elteltével meg kell sütni vagy meg kell etetni?

  8. László Dudás says:

    Üdvözlök mindenkit. Mostanában kezdek foglalkozni a kenyér sütéssel. Az itt olvasottakból ki derült számomra,hogy eléggé össze zavart az internetes tanulás. Volt sikertelen kovász készítésem, kő kemény, lapos teljes kiőrlésű kenyerem. Úgy látszik az itteni kovász recept nálam is működni fog. Gyerek kori emlékeim szerint anyai nagyanyám minden héten három olyan 30cm átmérőjű kenyeret sütött és valóban a dagasztó fa teknő oldalán maradt félig meg száradt tésztát kaparta le és tette egy vászon zacskóba majd a következő sütésnél áztatta fel vízben mielőtt kovászolt.

  9. Zsuzsa Nem mert minden kovász még a kenyér tészta is csak meg sütjük . Régen dédanyáink is ezt követték csak ők szárították mert nekik nem volt hűtőjük .

  10. Zsuzsa Szentkúti Bodolainé says:

    Ha a wekkert elteszem akkor nemkell kovászt készíteni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!